Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması (GRI, TSRS ve ESRS)
Günümüzde şirketlerin yalnızca finansal başarıya odaklanması yeterli değildir. Stratejik sürdürülebilirlik ve Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) danışmanlığı, uzun vadeli iş başarısının anahtar bileşenleri haline gelmiştir.
Sürdürülebilirlik raporlaması pek çok şirket için değer zincirlerini de kapsayacak şekilde artık zorunlu hale geldi. Uluslararası düzeyde IFRS S1 ve S2 standartlarının giderek yaygınlaşması ve AB’de de yaklaşık 50.00 şirkete sürdürülebilirlik raporlamasını zorunu kılan Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifinin (CSRD) yürürlüğe girmesi, şirketlerimizi sürdürülebilirlik performanslarını şeffaf bir şekilde paylaşmalarını gerektiriyor.
Türkiye’de başta finans kuruluşları ve borsaya kote şirketlerin Türkiye Sürdürülebilirlik Standartları’nın kapsamına alınması, bazı şirketlerimizi doğrudan bazı şirketlerimizi ise değer zincirleri üzerinden etkileyecektir.
GRI, TSRS ve ESRS’nin birbiri ile uyumlu bir şekilde dizayn edilmesi, sadece bir raporlama çerçevesine bağlı raporlama ihtimalini düşürüyor. Bu çerçevede entegre bir anlayış ile sürdürülebilirlik raporlamasına yönelik sunduğumuz hizmetler;
- Sürdürülebilirlik organizasyonunun kurulması
- Veri toplama planının hazırlanması
- Süreç ile ilgili eğitimlerin verilmesi
- Değer zinciri analizi
- Paydaş analizi
- Senaryo analizi
- Etki, risk ve fırsatların belirlenmesi
- Önemlilik değerlendirmesi
- Önemli konulara ilişkin aksiyonların raporlanması
Sürdürülebilirlik Raporlaması Nedir?
Sürdürülebilirlik raporlaması, şirketlerin belirli formatları (GRI, TSRS, ESRS) kullanarak çevre, sosyal ve yönetişim (ÇSY) başlıkları altında geniş bir yelpazede performanslarını paydaşlarının bilgisine sunduğu dokümanlardır. Bu raporlar, özellikle sürdürülebilirlik ve iklimle ilgili risk ve fırsatlara karşı şirketin durumunu yansıtır. 2024 yılının başından itibaren IFRS S1 & S2 ve Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte dünya genelinde sürdürülebilirlik raporlaması zorunlu hale gelmeye başladı.
Sürdürülebilirlik Raporlaması Neden Önemlidir?
Öncelikle sürdürülebilirlik raporlamasının belirli kriterleri sağlayan şirketler için zorunlu hale gelmeye başlaması, bu yükümlülüğü yerine getirmeyen şirketlerin cezai yaptırımlar ile karşılaşmasına yol açabilecektir. Başka bir deyişle, kapsama giren şirketlerin bu yaptırımlardan sakınmak için raporlama yapması gerekiyor. Bunun haricinde sağladığı şu faydalardan dolayı sürdürülebilirlik raporlaması şirketlerin finansal performansı açısından kritik rollere sahiptir:
- Şirketin karşı karşıya kaldığı sürdürülebilirlik risklerinin anlaşılması
- Finansal ve finansal olmayan parametreler arasındaki ilişkinin anlaşılması
- Net-sıfır ekonomiye geçiş sürecinde kısa, orta ve uzun dönemli stratejilerin daha sağlıklı bir şekilde belirlenmesi
- Toplumun bilgi ihtiyacının karşılanması
- Sürdürülebilirlik performansının yansıtılması ile değer zincirinde rekabet gücünün artırılması
- Sürdürülebilirlikle ilgili fırsatların daha proaktif bir şekilde değerlendirilmesi
Sürdürülebilir Çözüm Ortağınız
Net-sıfır ekonomiye geçişte risklerden sakının ve fırsatları değerlendirin
Odak Noktaları
Sürdürülebilir ve Rekabetçi
GRI Raporlaması
Şirketinizin faaliyetlerini GRI Standartlarına uygun şekilde analiz ederek raporlama sürecini baştan sona yönetiyoruz. Sürecin her adımında gerekli veri toplanmasını ve analizini sağlar, raporun tutarlılığını ve doğruluğunu temin ediyoruz. GRI Standartlarının temel ilkelerini ve kriterlerini, sektörünüze özgü gereksinimlere göre uyguluyoruz.
Raporlama süreci boyunca şirketinizin mevcut sürdürülebilirlik performansını değerlendirerek iyileştirme alanlarını belirliyoruz. Performans ölçütleri ve anahtar performans göstergeleri (KPI’lar) oluşturmanıza yardımcı oluyoruz.
Paydaşlarınızla etkili iletişim stratejileri geliştirmenize yardımcı oluyoruz. Paydaş beklentilerini anlayarak raporlamanızı bu doğrultuda şekillendirmenize destek oluyoruz.
Ekiplerinizi GRI raporlaması konusunda bilgilendirmek ve yetkinliklerini artırmak için kapsamlı eğitim programları sunuyoruz. Sürdürülebilirlik raporlaması süreçlerine dair bilgi birikiminizi ve yeteneklerinizi güçlendiriyoruz.
Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları (TSRS):
Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları’na uyumlu olarak entegre rapor veya yıllık faaliyet raporunuzu hazırlıyoruz. Paydaş analizi ile başlayan süreçte, SASB standartları ve diğer raporlama çerçevelerinden (GRI, ESRS vb.) istifade ile değer zincirinizi dikkate alarak karşı karşıya olduğunu sürdürülebilirlik risk ve fırsatları belirliyoruz.
Bu risk ve fırsatların iş modeliniz, stratejileriniz ve finansal performansınız üzerindeki etkili tespit etmenize yardımcı oluyoruz. Senaryo analizi de kullanarak önemlilik değerlendirmesi yapıyor ve belirlenen konulara yönelik performansınızı raporluyoruz. Raporlama süreci sonucunda müteakip raporlama dönemi için iyileştirici tavsiyelerde bulunuyoruz.
Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD)
EFRAG tarafından değer zinciri ve önemlilik değerlendirmesine ilişkin yayımlanan ana dokümanlara istinaden ESRS’de yer alan konu standartları çerçevesinde önemlilik değerlendirmesi yapıyoruz. Yapılan önemlilik değerlendirmesi sonrasında belirlenen konulara yönelik istenen veri noktalarını ESRS 2’de belirtilen kriterlere uygun şekilde doldurmanızı sağlıyoruz.
Tüm bu süreçlerde etkili bir veri toplama yapısının oluşturulmasına destek sağlıyor ve ilgili departmanların veri setlerine hakim olması için eğitimlerler planlıyoruz.
Sürdürülebilirlik için neden ekostrateji tercih etmelisiniz?
Her yıl onlarca danışanımız sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmakta; geleceklerini garantiye almaktadırlar
Ekostrateji ile sürdürülebilirlik politikalarını hayata geçiren danışanlarımız, sadece bugünün değil, yarının da kazananları arasında yer almaktadır.
Ekostrateji ile sürdürülebilirlik politikalarına uyum sağlamak,
şirketlerin uzun vadeli başarısını ve büyümesini güvence altına alır.
Sürdürülebilir Başarı İçin Ekostrateji!
Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?
1. Uzmanlık ve Tecrübe:
Ekostrateji, sürdürülebilirlik ve ESG alanında uzmanlaşmış, deneyimli bir kadroya sahiptir. Uzmanlarımız, yerel ve uluslararası alandaki en güncel gelişmeleri yakından takip eder ve karmaşık düzenlemeleri, yeni teknolojik gelişmeleri şirketleriniz için anlaşılır hale getirir.
2. Yasal Düzenlemelerde Derinlemesine Analiz:
Ekostrateji, özellikle yasal düzenlemeleri resmi metinler üzerinden detaylı olarak analiz eder. Bu sayede, şirketinizin yasal uyumluluk süreçlerinde karşılaşabileceği tüm engelleri ve fırsatları öngörebilir ve bu doğrultuda stratejiler geliştirebiliriz.
3. Yeşil ve Dijital Dönüşüm Desteği:
Yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde atılması gereken adımları belirlerken, uluslararası alandaki en iyi örnekleri ve uygulamaları inceliyoruz. Bu sayede, şirketinizin rekabet gücünü artıracak stratejiler sunuyoruz.
4. Rasyonel ve Piyasa Odaklı Çözümler:
Sürdürülebilirlikle ilgili faaliyetlerin piyasa realitelerinden bağımsız bir şekilde değerlendirilmesinin uygun olmayacağı felsefesinden hareketle, kısa, orta ve uzun dönemde şirketinizin karşı karşıya kalabileceği risk ve fırsatları göz önünde bulunduruyoruz. Bu çerçevede, uzun dönemde en fazla faydayı sağlayacak rasyonel çözümler sunuyoruz.
5. Deneyim Paylaşımı:
Benzer dönüşüm süreçlerinin sancılarını yaşayan şirketlerle yapılan çalışmalardan elde ettiğimiz tecrübeleri, müşterilerimizin istifadesine sunuyoruz. Bu deneyimler sayesinde, sizin için en uygun ve etkili çözümleri belirleyip uygulamaya koyuyoruz.
Ekostrateji ile çalışarak, sürdürülebilirlik ve ESG alanında güvenilir, deneyimli ve vizyon sahibi bir partnerle işbirliği yapmış olursunuz. Şirketinizin yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinde yol gösterici olmaktan mutluluk duyarız.
Eğitim ve Danışmanlık
Bilgi ve Destek için Bize Ulaşabilirsiniz
Danışmanlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak, işlem yapmak ve talep oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz.